vizesizgezi.com

Bulgaristan seyahat rehberi

BulgaristanBulgaristan

📝 Vize başvurusu gerekli

Hakkında

Bulgaristan (İng: Bulgaria), Avrupa kıtasının Doğu Avrupa bölgesinde yer alır. Toplam yüz ölçümü 109 bin km²dir ve %36 ormanlık alandan oluşur. Nüfusu 2022 yılı itibari ile 6,5 milyondur. %76,4 şehirlerde, %23,6 ise kırsalda yaşamaktadır.
Bulgaristan (Bulgarca: България, Bılgariya), resmî adıyla Bulgaristan Cumhuriyeti (Bulgarca: Република България, Republika Bılgariya), Balkanlar'da yer alan ülke. Avrupa Birliği’ne tam üyedir. Batıda Sırbistan ve Kuzey Makedonya, doğuda Karadeniz, kuzeyde Romanya, güneyde Yunanistan güneydoğuda Türkiye ile çevrilidir. 110.994 kilometrekarelik yüz ölçümüyle Avrupa'nın en büyük 16. ülkesidir. Balkan, Rodop ve Rila gibi dağlar yüzey şekillerini belirler. Rila Dağı üzerindeki Musala Zirvesi, Doğu Avrupa ve Balkanlar'ın en yüksek doruk noktasıdır. Kuzeydeki Tuna Ovası ve güneydeki Yukarı Trakya Ovası da Bulgaristan'ın alçak ve verimli bölgeleridir.

Günümüz Bulgaristan topraklarındaki en eski toplumlardan biri, MÖ 6.500 yılına uzanan Neolitik Karanovo kültürüdür. MÖ 6. ila 3. yüzyıllarda bölge Traklar, Persler, Keltler ve Antik Makedonlar arasında bir savaş alanıydı; MS 45 yılında Roma İmparatorluğu tarafından hakimiyet kurulması ile birlikte bölgede siyasi istikrar sağlandı. Roma devletinin dağılmasından sonra çeşitli kavimlerin istilaları yeniden başladı. 6. yüzyılda, bu topraklara Ön Slavlar yerleşti. Yarı göçer bir halk olan Ön Bulgarlar, 7. yüzyılın sonlarında Balkanları fethettiler ve MS 681'de Birinci Bulgar İmparatorluğu'nu kurdular. Kurulan devlet Balkanların çoğuna egemen oldu ve Kiril alfabesini geliştirerek Slav kültürlerini önemli ölçüde etkiledi. Birinci Bulgar İmparatorluğu, Bizans imparatoru II. Basil tarafından işgal edilip dağıldığı 11. yüzyılın başlarına kadar sürdü. 1185'teki başarılı bir Bulgar ayaklanması sonucunda İkinci Bulgar İmparatorluğu kuruldu ve II. İvan Asen (1218–1241) döneminde gücünün zirvesine ulaştı. Çok sayıda yıpratıcı savaş ve feodal çekişmeden sonra, imparatorluk 1396'da dağıldı ve yaklaşık beş yüzyıl boyunca Osmanlı İmparatorluğu egemenliğinde kaldı.

93 Harbi, Üçüncü Bulgar Devleti ve günümüz Bulgaristan devletinin kurulmasına yol açtı. Bundan sonraki yıllarda komşuları ile yaşadığı sorunlar Bulgaristan'ın her iki dünya savaşında da Almanya ile yakınlaşmasına neden olmuştur. Bulgaristan, 1946'da Sovyetler Birliği liderliğindeki Doğu Bloku'nun bir parçası olarak tek partili bir sosyalist devlet hâline geldi. Aralık 1989'da iktidardaki Komünist Parti, 1989 Devrimleri sonucunda çok partili seçimlerin yapılmasına izin verdi ve bu da Bulgaristan'ın demokrasi ve piyasa ekonomisine geçişini sağlamış oldu. Bulgaristan, 1991 yılında demokratik bir anayasanın kabul edilmesinden itibaren yüksek derecede siyasi, idari ve ekonomik merkeziyetçiliğe sahip 28 ilden oluşan bir üniter parlamenter cumhuriyet olmuştur.

Bulgaristan, İnsani Gelişme Endeksi'nde 56. sırada yer alan üst orta gelirli bir ekonomiye sahip gelişmekte olan bir ülkedir. Piyasa ekonomisi, Avrupa İç Piyasası'nın bir parçasıdır ve büyük ölçüde hizmet sektörü ve bunun ardından sanayi - özellikle makine yapımı ve madencilik - ve tarıma dayanmaktadır. Yaygın yolsuzluk önemli bir sosyoekonomik sorundur; Bulgaristan, 2018'de Avrupa Birliği'nde en çok yolsuzluk yapılan ülke oldu. Ülke, ayrıca nüfusun 1990'dan bu yana her yıl azalması sorunu nedeniyle demografik bir krizle karşı karşıya; en çok 1988'de yaklaşık dokuz milyonu gören ülke nüfusu şu anda tahminen yedi milyondur. Bulgaristan, Avrupa Birliği, NATO ve Avrupa Konseyi üyesidir; aynı zamanda AGİT'in kurucu üyesidir ve üç kez Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde yer almıştır.

🗒️ Vize gerekiyor mu?

Türk vatandaşlarının Bulgaristan seyahatlerinde vize alması gerekmekte.

🏷️ Etiketler

Bulgaristan için belirlediğimiz etiketler şu şekilde:

💬 Konuşulan diller

Bulgarca konuşulur.

💵 Para birimleri

Bulgar Levası [1 BGN = 17,267 TL] kullanılır.

🏧 Nakit para

Kredi kartı kullanımı [2017: %13.55324835] ülke çapında çok yaygın olmadığı için yanınızda nakit para taşımanız önerilir. Yaklaşık 🏧 6,3 bin bankamatik bulunmaktadır.

🧑‍🤝‍🧑 Turizm

2019 yılında 12,6 milyon turist ağırladı. 2019 yılında turizm, ekonomiye 4,8 milyar dolar ile %11 oranında katkı sağlamıştır.

📱 Internet hızı

Mobil internet & wifi ortalama 111.91 Mbps ile 🚀çok hızlı. Sabit internet, 81.15 Mbps ile hızlı.

Mobil & Wifi (3.57 / 10)

Sabit Internet (2.86 / 10)

☀️ Hava durumu

Yıllık ortalama hava sıcaklığı 🌤️ 11 °C ve ılık. Mevcut üç ayın (Nisan, Mayıs ve Haziran) ortalaması ise 🌤️ 15 °C ve ılık. İçinde bulunduğumuz bahar mevsimi ise 🌤️ 10 °C ve ılık.
Yıllık ortalama11 °C 🌤️
3 aylık ortalama15 °C 🌤️
Bahar ortalaması10 °C 🌤️
Yaz ortalaması21 °C ☀️
Sonbahar ortalaması12 °C 🌤️
Kış ortalaması1 °C ❄️
Mevsimler hakkında not: güney yarımkürede mevsimlerin ters olduğunu unutmayın. Örneğin Türkiye için yaz ayı haziran, temmuz ve ağustos aylarından oluşurken, güney yarımkürede yer alan bir ülkede bu aylar kışa dahildir. Mevsimlik ortalamalar, kuzey yarımküreye göre gösterilmektedir.

📈 Ekonomi

2022 yılı verilerine göre gayrisafi milli hasılası (GSMH) 86 milyar dolar, kişi başına düşen yıllık gelir ise %11,4 artışla, 13 bin dolardır. 2022 yılında tüketici enflasyonu %15,3 olarak hesaplanmıştır.

🏛️ Konsolosluk

Türkiye Cumhuriyeti'nin toplam 3 adet büyükelçilik, konsolosluk vb. misyonu bulunmaktadır. Detaylar için buraya bakabilirsiniz.
Bilgilendirme

Bu sayfada ki bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi bir teminat sağlamaz. İstatistiksel veriler açık kaynaklardan yararlanarak derlenmiş olmakla birlikte güncel olmayan içerik barındırabilir. Bazı ülkelerin uyguladığı kısıtmalar, COVID-19’a karşı tamamen aşılanmış kişiler için daha esnek olabilir. Bazı aşılar belirli yerlerde kabul edilmeyebilir, bu nedenle seyahatiniz öncesinde resmi kaynaklardan teyit edin.