vizesizgezi.com

Filipinler seyahat rehberi

FilipinlerFilipinler

✔️ Vizesiz

Hakkında

Filipinler (İng: Philippines), Asya kıtasının Güneydoğu Asya bölgesinde yer alır. Toplam yüz ölçümü 298 bin km²dir ve %24,2 ormanlık alandan oluşur. Nüfusu 2022 yılı itibari ile 116 milyondur. %48 şehirlerde, %52 ise kırsalda yaşamaktadır.
Filipinler (Filipince: Repúbliká ng Pilipinas), resmî adıyla Filipinler Cumhuriyeti, Pasifik Okyanusu'nun batısındaki coğrafyada konumlanan bir Güneydoğu Asya devletidir. Ülke irili ufaklı 7.641 adet ada ve adacıktan oluşur. Ancak ülkeyi oluşturan üç ana coğrafi kara parçası vardır. Bunlar Luzon, Visayas ve Mindanao'dur. Ülkenin başkenti Manila iken, en kalabalık şehri Quezon City'tir. Bu iki kent de Büyükşehir Manila yönetimsel birimine bağlıdır.

Filipinler'in deniz aşırı komşuları kuzeyde Tayvan ve Çin, batıda ise Vietnam'dır. Filipinler'i kuzeyde Luzon Boğazı, batıda ise Güney Çin Denizi çevrelemektedir. Ülkenin güneydoğusunda bulunan Sulu Denizi'nin karşı kıyılarında Borneo adası uzanır. Güneyde ise, Celebes Denizi ülkenin diğer adaları ile Endonezya'yı birbirinden ayırır. Filipinler'in batısında Filipin Denizi ve Palau ada ülkesi bulunur. Filipinler Pasifik Deprem Kuşağı'nda yer alır. Bunun için ülkede deprem sıklığı ve yıkıcılığı fazladır. Ayrıca ekvatora yakın yerleşim konumu, Filipinler'i tayfun felaketine eğilimli hâle getirmektedir. Bununla birlikte, ülke doğal kaynaklar açısından zengindir. Filipinler, dünyadaki biyolojik çeşitliliğin en fazla olduğu ülkelerden biri olup devlet sınırları dünya yüzeyindeki 342.353 km2'lik alanı kaplar, Filipinler dünyanın en büyük yüzölçümüne sahip 64. ülkesidir.

Ülke yaklaşık 100 milyonluk nüfusuyla, Asya kıtasının en kalabalık 8. ülkesidir. Dünyanın ise en çok nüfus barındıran 13. ülkesidir. Ek olarak 12 milyon Filipinlinin yabancı devletlerde yaşadığı tahmin edilmektedir. Bu yönüyle Filipinliler dünyanın en büyük kopuntularından (diaspora) birini oluşturmaktadır. Filipinler çok kökenli ve mozaik kültürlü bir demografik yapıya sahiptir. Tarih öncesi devirlerde, ülkedeki ilk yerleşimleri Ön Avustralya ırklarından olan Negritoların başlattığı düşünülmektedir. Bu boyun başlattığı göç hareketini, diğer Avustronezyan ırktan olan boylar takip etmiş ve Filipinler Avustronezyan ırk için yeni bir yerleşim alanı olmuştur. Ülke topraklarında tarih boyunca, Çinliler ile Malay, Hint ve İslami kökenli hanedanlıkların egemenlik savaşı hüküm sürmüştür. MS 900-1521 yılları arasında ise Filipinlerde Datu, Rajah, Sultan ve Lakan boylarının kurduğu devletler hüküm sürmüştür.

1521'de Filipinler'e Ferdinand Magellan'nın gelmesi, ülkedeki İspanyol sömürgeciliğinin başlangıcı olmuştur. 1543'te İspanyol kâşif Ruy López de Villalobos bu takımadalara İspanyol kralı II. Felipe'nın onuruna Las Islas Filipinas adını vermiştir. Seyahatine Meksika'dan başlayarak 1565'te takımadalara ulaşan Miguel López de Legazpi, buradaki ilk İspanyol yerleşimini kurmuştur. Filipinler 300 yıldan daha fazla bir süre, İspanyol İmparatorluğu'nun bir parçası olarak kalmıştır. Bu durum, ülkede Katolikliğin baskın hâle gelmesiyle sonuçlanmıştır. Bu dönemde, Manila Asya ve Amerika kıtaları arasındaki ticaretin yönetildiği bir stratejik merkez hâline gelmiştir.

19. yüzyılın bitimiyle son dönemlerinde; Filipin Halk Uyanış Hareketi hızlı bir şekilde genişlemiştir. Bu hareket sonucunda ilk Filipin Cumhuriyeti kurulmuştur. Ancak bu devlet uzun ömürlü olmamış; Filipinlilerin bağımsızlık isteğine karşı Amerika Birleşik Devletleri bu ülkeye savaş ilan etmiştir. Filipin-Amerikan Savaşı, ABD'nin kesin galibiyeti ile sonuçlanmış, savaşta yaklaşık 1,5 milyon Filipinli ölmüştür. Bunu takip eden yıllarda, ülke Japon işgaline uğramıştır. Ancak Birleşik Devletler, takımadalardaki egemenliği yeniden sağlamıştır. Ülkedeki Amerikan egemenliği 1945'e kadar sürmüştür. II. Dünya Savaşı'ndan sonra Filipinler'in bağımsızlığı dünya devletleri tarafından tanınmıştır. Bu zamandan beri, ülkede kargaşalı bir demokrasi deneyimi sürecine girilmiştir. 20. yüzyılın ikinci yarısında ülkedeki demokratik düzen bozulmuş ve Ferdinand Marcos ülkedeki tüm gücü ele geçirmiştir. Bunun üzerine 1986'daki "İnsanların Gücü Hareketi" olarak bilinen olaylardan sonra Marcos yönetimi devrilmiştir. Bugün Filipinler, kalabalık nüfusu ve ekonomik potansiyeli ile orta güç devletlerinden biri olarak değerlendirilmektedir. Ülke; Birleşmiş Milletler, Dünya Ticaret Örgütü, ASEAN ve Doğu Asya Zirvesi örgütlerine üyedir.

🗒️ Vize gerekiyor mu?

Türk vatandaşlarının Filipinler seyahatlerinde (maksimum 30 gün) vize gerekmiyor.

🏷️ Etiketler

Filipinler için belirlediğimiz etiketler şu şekilde:

💬 Konuşulan diller

İngilizce konuşulur.

💵 Para birimleri

Filipinler Pesosu [1 PHP = 0,555 TL] kullanılır.

🏧 Nakit para

Kredi kartı kullanımı [2017: %1.938989013] ülke çapında çok yaygın olmadığı için yanınızda nakit para taşımanız önerilir. Yaklaşık 🏧 33 bin bankamatik bulunmaktadır.

🧑‍🤝‍🧑 Turizm

2019 yılında 8,3 milyon turist ağırladı. 2019 yılında turizm, ekonomiye 11,5 milyar dolar ile %12,1 oranında katkı sağlamıştır.

📱 Internet hızı

Mobil internet & wifi ortalama 29.65 Mbps ile 🐢ortalama hızlı. Sabit internet, 93.9 Mbps ile hızlı.

Mobil & Wifi (1.04 / 10)

Sabit Internet (3.28 / 10)

☀️ Hava durumu

Yıllık ortalama hava sıcaklığı 🔥 26 °C ve çok sıcak. Mevcut üç ayın (Mart, Nisan ve Mayıs) ortalaması ise 🔥 26 °C ve çok sıcak. İçinde bulunduğumuz bahar mevsimi ise 🔥 26 °C ve çok sıcak.
Yıllık ortalama26 °C 🔥
3 aylık ortalama26 °C 🔥
Bahar ortalaması26 °C 🔥
Yaz ortalaması26 °C 🔥
Sonbahar ortalaması26 °C 🔥
Kış ortalaması25 °C ☀️
Mevsimler hakkında not: güney yarımkürede mevsimlerin ters olduğunu unutmayın. Örneğin Türkiye için yaz ayı haziran, temmuz ve ağustos aylarından oluşurken, güney yarımkürede yer alan bir ülkede bu aylar kışa dahildir. Mevsimlik ortalamalar, kuzey yarımküreye göre gösterilmektedir.

📈 Ekonomi

2022 yılı verilerine göre gayrisafi milli hasılası (GSMH) 457 milyar dolar, kişi başına düşen yıllık gelir ise %8,3 artışla, 4 bin dolardır. 2022 yılında tüketici enflasyonu %5,8 olarak hesaplanmıştır.

🏛️ Konsolosluk

Türkiye Cumhuriyeti'nin toplam 1 adet büyükelçilik, konsolosluk vb. misyonu bulunmaktadır. Detaylar için buraya bakabilirsiniz.
Bilgilendirme

Bu sayfada ki bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi bir teminat sağlamaz. İstatistiksel veriler açık kaynaklardan yararlanarak derlenmiş olmakla birlikte güncel olmayan içerik barındırabilir. Bazı ülkelerin uyguladığı kısıtmalar, COVID-19’a karşı tamamen aşılanmış kişiler için daha esnek olabilir. Bazı aşılar belirli yerlerde kabul edilmeyebilir, bu nedenle seyahatiniz öncesinde resmi kaynaklardan teyit edin.