vizesizgezi.com

İsveç seyahat rehberi

İsveçİsveç

📝 Vize başvurusu gerekli

Hakkında

İsveç (İng: Sweden), Avrupa kıtasının Kuzey Avrupa bölgesinde yer alır. Toplam yüz ölçümü 407 bin km²dir ve %68,7 ormanlık alandan oluşur. Nüfusu 2022 yılı itibari ile 10 milyondur. %88,5 şehirlerde, %11,5 ise kırsalda yaşamaktadır.
İsveç (İsveççe: Sverige) veya resmî olarak İsveç Krallığı (Konungariket Sverige), Kuzey Avrupa'daki İskandinavya yarımadasında yer alan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşuları batı ve kuzeyden Norveç, doğudan ise Finlandiya'dır. İsveç bunun dışında güneyinde yer alan Öresund Köprüsü ile Danimarka'ya bağlıdır.Yaklaşık 450.295 km² olan yüzölçümüyle İsveç, Avrupa Birliği ülkeleri arasında en büyük üçüncü ülkedir. Ülkenin toplam nüfusu 10,4 milyondur ve kilometrekere başına 25 kişi ile nüfus yoğunluğu düşüktür. Ancak nüfus yoğunluğu güneye doğru gidildikçe ivmeli şekilde artar. Ülkedeki halkın %85'i kentlerde yaşar. İsveç'in başkenti aynı zamanda ülkedeki en büyük kent olan Stokholm'dür. Başkentte 1,6 milyonu merkezde olmak üzere 2,4 milyon insan yaşar. Ülkenin diğer büyük kentleri sırasıyla Göteborg ve Malmö'dür.

İsveç, meclis sistemine sahip, meşruti monarşi ile yönetilen bir ülkedir. Ekonomi bakımından gelişmiş bir ülke olan İsveç, The Economist'in Demokrasi İndeksi'ne göre birinci sırada olup Birleşmiş Milletler'in 2021 İnsani Gelişme Endeksi'ne göre de 7. sıradadır. Ülke bunun yanında 1 Ocak 1995 tarihinden beri bir Avrupa Birliği ülkesidir.

İsveç, Orta Çağ'dan beri bağımsız ve tek bir ülkedir. Modern merkezi yönetim ise ilk defa 16. yüzyılda Gustav Vasa'nın kral oluşuyla başladı. 17. yüzyılda ülke İsveç İmparatorluğu'nu kurmak adına genişletildi. Ancak İskandinavya dışında fethedilen yerlerin büyük bir kısmı 18. ve 19. yüzyıllarda kaybedildi. İsveç'in bugün Finlandiya'da kalan doğu yarısı 1809'da Rusya tarafından ele geçirildi. İsveç'in yer aldığı son savaş ise 1814 yılında gerçekleşti. Bu savaş, İsveç'in, komşusu Norveç'i tek bir ülke altında birleştirmeye zorlamasıyla baş gösterdi. Kurulan birlik 1905 yılına kadar sürdü. 1814'ten beri İsveç, barış politikası izlemekte ve savaşa dayanmayan bir dış ilişkiler siyaseti gözetmekte, çıkan çoğu savaşta tarafsız kalmaktadır.

🗒️ Vize gerekiyor mu?

Türk vatandaşlarının İsveç seyahatlerinde vize alması gerekmekte.

🏷️ Etiketler

İsveç için belirlediğimiz etiketler şu şekilde:

💬 Konuşulan diller

İsveççe konuşulur.

💵 Para birimleri

İsveç Kronu [1 SEK = 3,02 TL] kullanılır.

🏧 Nakit para

Kredi kartı kullanımı [2017: %44.97944117] ülke çapında çok yaygın olmadığı için yanınızda nakit para taşımanız önerilir. Yaklaşık 🏧 3 bin bankamatik bulunmaktadır.

🧑‍🤝‍🧑 Turizm

2019 yılında 7,6 milyon turist ağırladı. 2018 yılında turizm, ekonomiye 14,9 milyar dolar ile %5,9 oranında katkı sağlamıştır.

📱 Internet hızı

Mobil internet & wifi ortalama 101.56 Mbps ile 🚀çok hızlı. Sabit internet, 155.03 Mbps ile 🚀çok hızlı.

Mobil & Wifi (3.24 / 10)

Sabit Internet (5.46 / 10)

☀️ Hava durumu

Yıllık ortalama hava sıcaklığı ❄️ 2 °C ve soğuk. Mevcut üç ayın (Nisan, Mayıs ve Haziran) ortalaması ise ❄️ 6 °C ve soğuk. İçinde bulunduğumuz bahar mevsimi ise ❄️ 1 °C ve soğuk.
Yıllık ortalama2 °C ❄️
3 aylık ortalama6 °C ❄️
Bahar ortalaması1 °C ❄️
Yaz ortalaması13 °C 🌤️
Sonbahar ortalaması2 °C ❄️
Kış ortalaması-8 °C 🧊
Mevsimler hakkında not: güney yarımkürede mevsimlerin ters olduğunu unutmayın. Örneğin Türkiye için yaz ayı haziran, temmuz ve ağustos aylarından oluşurken, güney yarımkürede yer alan bir ülkede bu aylar kışa dahildir. Mevsimlik ortalamalar, kuzey yarımküreye göre gösterilmektedir.

📈 Ekonomi

2022 yılı verilerine göre gayrisafi milli hasılası (GSMH) 666 milyar dolar, kişi başına düşen yıllık gelir ise %0,9 artışla, 64 bin dolardır. 2022 yılında tüketici enflasyonu %8,4 olarak hesaplanmıştır.

🏛️ Konsolosluk

Türkiye Cumhuriyeti'nin toplam 1 adet büyükelçilik, konsolosluk vb. misyonu bulunmaktadır. Detaylar için buraya bakabilirsiniz.
Bilgilendirme

Bu sayfada ki bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi bir teminat sağlamaz. İstatistiksel veriler açık kaynaklardan yararlanarak derlenmiş olmakla birlikte güncel olmayan içerik barındırabilir. Bazı ülkelerin uyguladığı kısıtmalar, COVID-19’a karşı tamamen aşılanmış kişiler için daha esnek olabilir. Bazı aşılar belirli yerlerde kabul edilmeyebilir, bu nedenle seyahatiniz öncesinde resmi kaynaklardan teyit edin.