vizesizgezi.com

Japonya seyahat rehberi

JaponyaJaponya

✔️ Vizesiz

Hakkında

Japonya (İng: Japan), Asya kıtasının Doğu Asya bölgesinde yer alır. Toplam yüz ölçümü 365 bin km²dir ve %68,4 ormanlık alandan oluşur. Nüfusu 2022 yılı itibari ile 125 milyondur. %92 şehirlerde, %8 ise kırsalda yaşamaktadır.
Japonya (Japonca: 日本, Nihon ya da Nippon, resmî adı (日本国), Nihon-koku ya da Nippon-koku ), Doğu Asya'da bir ada ülkesidir. Büyük Okyanus'ta bulunan Japonya Japon Denizi'nden Çin, Kuzey Kore, Güney Kore ve Rusya'nın doğusuna, kuzeyde Ohotsk Denizi'nden güneyde Doğu Çin Denizi'ne ve Tayvan'a kadar uzanır.Japonca adını oluşturan kanji karakterler "güneş" ve "köken" anlamına gelir. Bu nedenle Japonya "Doğan Güneşin Ülkesi" diye de bilinir. Japonya coğrafî yapısı bakımından 6.852 adadan oluşan bir takımadadır. Bu adaların en büyükleri olan Honshu, Hokkaido, Kyushu ve Shikoku adaları ülkenin %97'sini oluşturur ve genellikle ev adaları olarak anılır. Ülke sekiz bölgede 47 prefektörlüklere ayrılmıştır; Hokkaido en kuzey eyaleti ve Okinawa ise en güney eyaletidir. Japonya, Endonezya'dan sonra 2. en kalabalık ada ülkesidir. Adaların çoğu dağlıktır ve bazıları yanardağlardan oluşur. Japonya'nın en yüksek dağı olan Fuji Dağı bir yanardağdır. Japonya yüzde 98,5'i Japon olan 126 milyonluk nüfusuyla dünyanın nüfus açısından on birinci en kalabalık ülkesidir. Honshu'da bulunan Büyük Tokyo Metropolü, fiili başkent Tokyo ve bulunduğu alan çevresinde bulunan prefektörlükler ve şehirlerle birlikte 30 milyonunun üzerindeki nüfusuyla dünyanın en büyük metropoliten alanıdır.Arkeolojik araştırmalar Paleolitik çağın son döneminden beri insanların Japon adalarında yaşadığını gösterir. Yazılı tarihte Japonya'nın adı ilk olarak 1. yüzyıldan kalma Çin metinlerinde geçer. Japonya'nın tarihi dış dünyadan etkilendikten sonra çok uzun yıllar boyunca tecrit edilmesiyle şekillenmiştir.

12. yüzyıldan 1868'e kadar Japonya, İmparator adına hüküm süren ardışık feodal askeri şogunlar tarafından yönetildi. Japonya, 17. yüzyılın başlarında uzun bir tecrit dönemine girdi ve 1853-54'te ABD filosunun Japonya'yı Batı'ya açmaya zorlamasıyla sona erdi. Neredeyse yirmi yıllık iç çatışma ve ayaklanmadan sonra, İmparatorluk Mahkemesi, 1868'de Chōshū ve Satsuma'dan gelen birkaç klanın yardımı ile siyasi gücünü yeniden kazandı ve Japon İmparatorluğu'nu kurdu. 19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılın başlarında, Birinci Çin-Japon Savaşı, Rus-Japon Savaşı ve I. Dünya Savaşı'ndaki zaferler, Japonya'nın artan militarizm döneminde imparatorluğunu genişletmesine izin verdi. 1937’deki İkinci Çin-Japon Savaşı, 1941’de, 1945’te Japon teslim oluşu ardından sona eren İkinci Dünya Savaşında genişledi. 1947 yılında anayasanın kabulünden beri Japonya parlamenter monarşi ile yönetilmektedir. Devletin başı Japon imparatoru, hükûmetin başı ise başbakandır. Seçimle işbaşına gelen bir parlamentosu vardır.

Japonya, ASEAN Plus mekanizmasının, BM, OECD, G7, G8 ve G20'nin bir üyesidir ve büyük güç olarak kabul edilir. Japonya, 2021 itibarıyla Gayri safi yurt içi hasılaya göre 3. ve GSYİH SAGP'ne göre 4. en büyük ekonomiye sahiptir. Dünyanın en büyük dördüncü ihracatçısı ve ithalatçısıdır.

Japonya yüksek vasıflı ve eğitimli bir iş gücünden faydalanır; yükseköğretim diplomasına sahip dünyanın en büyük vatandaş oranı arasında. Resmî olarak savaş ilan etme hakkından vazgeçmiş olmasına rağmen, Japonya, kendini savunma ve barışı koruma rollerinde kullanılan, dünyanın yedinci büyük askeri bütçesiyle modern bir orduyu sürdürüyor; 2015 yılında dünyanın en güçlü dördüncü ordusuna sahipti. Japonya, çok yüksek bir yaşam standardı ve İnsani Gelişme Endeksi ile gelişmiş bir ülkedir. Nüfusu, dünyadaki en yüksek yaşam beklentisine ve üçüncü en düşük bebek ölüm oranına sahiptir, ancak yaşlanan nüfus ve düşük doğum oranı nedeniyle sorunlar yaşıyor. Japonya, tarihi ve kapsamlı sineması, etkili müzik endüstrisi, anime, video oyunları, zengin mutfağı ve bilim ve modern teknolojiye yaptığı önemli katkılar ile ünlüdür.

🗒️ Vize gerekiyor mu?

Türk vatandaşlarının Japonya seyahatlerinde (maksimum 90 gün) vize gerekmiyor.

🏷️ Etiketler

Japonya için belirlediğimiz etiketler şu şekilde:

💬 Konuşulan diller

Japonca konuşulur.

💵 Para birimleri

Japon Yeni [1 JPY = 0,207 TL] kullanılır.

🏧 Nakit para

Kredi kartı kullanımı [2017: %68.38348508] ülke çapında yaygındır. Bununla birlikte özellikle küçük şehirlere seyahatlerinizde yanınızda yedek nakit para bulundurmanızı önerilir. Yaklaşık 🏧 154 bin bankamatik bulunmaktadır.

🧑‍🤝‍🧑 Turizm

2019 yılında 31,9 milyon turist ağırladı. 2019 yılında turizm, ekonomiye 49,2 milyar dolar ile %5,4 oranında katkı sağlamıştır.

📱 Internet hızı

Mobil internet & wifi ortalama 47.89 Mbps ile 🐢ortalama hızlı. Sabit internet, 196.59 Mbps ile 🚀çok hızlı.

Mobil & Wifi (1.53 / 10)

Sabit Internet (6.92 / 10)

☀️ Hava durumu

Yıllık ortalama hava sıcaklığı 🌤️ 11 °C ve ılık. Mevcut üç ayın (Nisan, Mayıs ve Haziran) ortalaması ise 🌤️ 14 °C ve ılık. İçinde bulunduğumuz bahar mevsimi ise ❄️ 9 °C ve soğuk.
Yıllık ortalama11 °C 🌤️
3 aylık ortalama14 °C 🌤️
Bahar ortalaması9 °C ❄️
Yaz ortalaması21 °C ☀️
Sonbahar ortalaması14 °C 🌤️
Kış ortalaması1 °C ❄️
Mevsimler hakkında not: güney yarımkürede mevsimlerin ters olduğunu unutmayın. Örneğin Türkiye için yaz ayı haziran, temmuz ve ağustos aylarından oluşurken, güney yarımkürede yer alan bir ülkede bu aylar kışa dahildir. Mevsimlik ortalamalar, kuzey yarımküreye göre gösterilmektedir.

📈 Ekonomi

2022 yılı verilerine göre gayrisafi milli hasılası (GSMH) 5,3 trilyon dolar, kişi başına düşen yıllık gelir ise %-0 düşüşle, 43 bin dolardır. 2022 yılında tüketici enflasyonu %2,5 olarak hesaplanmıştır.

🏛️ Konsolosluk

Türkiye Cumhuriyeti'nin toplam 2 adet büyükelçilik, konsolosluk vb. misyonu bulunmaktadır. Detaylar için buraya bakabilirsiniz.
Bilgilendirme

Bu sayfada ki bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi bir teminat sağlamaz. İstatistiksel veriler açık kaynaklardan yararlanarak derlenmiş olmakla birlikte güncel olmayan içerik barındırabilir. Bazı ülkelerin uyguladığı kısıtmalar, COVID-19’a karşı tamamen aşılanmış kişiler için daha esnek olabilir. Bazı aşılar belirli yerlerde kabul edilmeyebilir, bu nedenle seyahatiniz öncesinde resmi kaynaklardan teyit edin.