vizesizgezi.com

Türkmenistan seyahat rehberi

TürkmenistanTürkmenistan

📝 Vize başvurusu gerekli

Hakkında

Türkmenistan (İng: Turkmenistan), Asya kıtasının Orta Asya bölgesinde yer alır. Toplam yüz ölçümü 470 bin km²dir ve %8,8 ormanlık alandan oluşur. Nüfusu 2022 yılı itibari ile 6,4 milyondur. %53,5 şehirlerde, %46,5 ise kırsalda yaşamaktadır.
Türkmenistan (Türkmence telaffuz: [tʏɾkmønʏˈθːɑːn]), Orta Asya'da bağımsız bir Türk devletidir. Kuzeybatısında Kazakistan, kuzeyinde ve batısında Özbekistan, güneydoğusunda Afganistan, güneybatısında İran bulunan; batısında Hazar Denizi olan Ülkenin başkenti, aynı zamanda en gelişmiş şehri olan Aşkabat'tır. 4-2 milyon nüfusu ile Orta Asya cumhuriyetleri arasında nüfusu en düşük olan devlet Türkmenistan'dır. Ülkenin çoğunluğu ise Karakum Çölü'yle kaplıdır.

Türkmenistan yüzyıllardır medeniyetlerin kesişim noktası olarak birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Türkmenistan sınırları içinde yer alan Merv şehri Orta Asya'daki en eski vaha şehirlerinden biridir. Orta Çağ'da Merv, İslam dünyası için de en önemli şehirlerden biri olmakla beraber, İpek Yolu üzerindeki en önemli noktalardandır. 1881 yılında Rus İmparatorluğu tarafından ilhak edilen Türkmenistan, daha sonra Orta Asya'daki Bolşevik karşıtı harekette önemli rol oynamıştır. 1925'te Türkmenistan, Sovyetler Birliği'ne dahil devletlerden biri olarak, Türkmen Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti (Türkmen SSC) olmuştur. 1991'de ise Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla bağımsızlığını kazanmıştır.

Yönetim şekli tek baskın parti sistemine dayanan bir cumhuriyet olup, ülkede 2006 yılında 1991'den beri başta olan, Türkmenbaşı olarak bilinen Saparmurat Niyazov'un ölmesinin ardından 2007'de başa geçmiş Kurbankulu Berdimuhammedov cumhurbaşkanlığı görevini yürütmüştür. Türkmenistan, azınlıklara karşı olan muamelesi, basın özgürlüğü, din özgürlüğü gibi başlıca konularla alakalı insan hakları sicili nedeniyle geniş çapta eleştirilmektedir. Ölüm cezası, 2008 Anayasası'ndan resmi olarak kaldırılmıştır.2007 tahminlerine göre ülkenin etnik yapısı, %85 Türkmen, %5 Özbek, %4 Rus ve %6 diğer milletlerden oluşmaktadır. Ülkede, Türkmence, Özbekçe ve Rusça yaygın olarak konuşulmaktadır. Dini yapısı itibarıyla, %92 Müslüman, %6 Hristiyan, %2 diğer dinlere mensuptur.2006 CIA tahminlerine göre sektörel GSYİH'sının bileşenleri, %17,7 tarım, %39,2 endüstri, %43,2 hizmet sektörüdür. Temel ihraç ürünleri gaz, ham petrol, petrokimya, pamuk lifi ve tekstildir. Türkmenistan dünyanın en büyük dördüncü doğalgaz rezervlerine sahiptir. 1993'ten 2017'ye kadar Türkmenistan'da vatandaşlar devlet tarafından sağlanan elektrik, su ve doğalgazdan ücretsiz olarak yararlanmışlardır.Türkmenistan, bağımsız Türk devletlerinden birisi olarak TÜRKSOY'un üyesi olup aynı zamanda Türk Devletleri Teşkilatı gözlemci ülkelerinden biridir. Ülke, BM, İKÖ, BDT, IMF gibi uluslararası kuruluşlara üyedir.

🗒️ Vize gerekiyor mu?

Türk vatandaşlarının Türkmenistan seyahatlerinde vize alması gerekmekte.

🏷️ Etiketler

Türkmenistan için belirlediğimiz etiketler şu şekilde:

💬 Konuşulan diller

Rusça, Türkmence konuşulur.

💵 Para birimleri

Türkmenistan Manatı [1 TMT = 8,917 TL] kullanılır.

🏧 Nakit para

Kredi kartı kullanımı [2017: %0] ülke çapında çok yaygın olmadığı için yanınızda nakit para taşımanız önerilir.

🧑‍🤝‍🧑 Turizm

2007 yılında 8,2 bin turist ağırladı.

📱 Internet hızı

Sabit internet, 7.21 Mbps ile 🐌yavaş.

Sabit Internet (0.25 / 10)

☀️ Hava durumu

Yıllık ortalama hava sıcaklığı 🌤️ 15 °C ve ılık. Mevcut üç ayın (Nisan, Mayıs ve Haziran) ortalaması ise ☀️ 21 °C ve sıcak. İçinde bulunduğumuz bahar mevsimi ise 🌤️ 15 °C ve ılık.
Yıllık ortalama15 °C 🌤️
3 aylık ortalama21 °C ☀️
Bahar ortalaması15 °C 🌤️
Yaz ortalaması28 °C 🔥
Sonbahar ortalaması15 °C 🌤️
Kış ortalaması2 °C ❄️
Mevsimler hakkında not: güney yarımkürede mevsimlerin ters olduğunu unutmayın. Örneğin Türkiye için yaz ayı haziran, temmuz ve ağustos aylarından oluşurken, güney yarımkürede yer alan bir ülkede bu aylar kışa dahildir. Mevsimlik ortalamalar, kuzey yarımküreye göre gösterilmektedir.

📈 Ekonomi

Malasef elimizde finansal veri yok.

🏛️ Konsolosluk

Türkiye Cumhuriyeti'nin toplam 1 adet büyükelçilik, konsolosluk vb. misyonu bulunmaktadır. Detaylar için buraya bakabilirsiniz.
Bilgilendirme

Bu sayfada ki bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi bir teminat sağlamaz. İstatistiksel veriler açık kaynaklardan yararlanarak derlenmiş olmakla birlikte güncel olmayan içerik barındırabilir. Bazı ülkelerin uyguladığı kısıtmalar, COVID-19’a karşı tamamen aşılanmış kişiler için daha esnek olabilir. Bazı aşılar belirli yerlerde kabul edilmeyebilir, bu nedenle seyahatiniz öncesinde resmi kaynaklardan teyit edin.