Bulgaristan seyahat rehberi
harita yükleniyor..
Bulgaristan
Bulgaristan hakkında merak edilenler
📄 Bulgaristan seyahati için vize gerekiyor mu?
🦠 Bulgaristan seyahat kısıtlaması uyguluyor mu? Son vaka sayısı ne kadar?
🏷️ Bulgaristan gezisinden ne beklenmeli?
🏠 Öne çıkan şehirleri hangileridir?
🗼 İkonik lokasyonlar
💬 Hangi diller konuşulur?
💰 Hangi para birimleri kullanılır?
📈 Ekonomik durumu nasıldır?
💵 Nakit para taşımam gerekiyor mu?
💻 Internet hızlı mı?
Mobil & Wifi (skor: 8.71 / 10)
Sabit Internet (2.8 / 10)
☀️ Hava durumu nasıl?
Yıllık ortalama | 11 °C 🌤️ |
3 aylık ortalama | 17 °C 🌤️ |
Bahar ortalaması | 10 °C 🌤️ |
Yaz ortalaması | 21 °C ☀️ |
Sonbahar ortalaması | 12 °C 🌤️ |
Kış ortalaması | 1 °C ❄️ |
🧳 Bulgaristan'a yılda ne kadar turist gelmektedir?
🏢 Bulgaristan'da Türk konsolosluğu var mı?
🦠 Bulgaristan COVID-19 seyahat kısıtlamaları
Bu sayfada Bulgaristan için güncel COVID-19 kuralları gösterilmektedir ancak lütfen rezervasyon yapmadan önce yerel yönetimlerin duyurularını kontrol edin.
Son güncelleme: 6 ay önce.Bulgaristan'a uluslararası seyahate izin verilir. Şu anda karantina veya sağlık testi gibi herhangi bir gereklilik bulunmamaktadır.
Daha fazla bilgi için 🔗Dışişleri Bakanlığı, Bulgaristan
Hükûmetin aldığı önlemler
Güvenlik yönergelerine ek olarak, daha fazla salgınla mücadele etmek için sık el yıkama ve sosyal mesafe gibi koruyucu sağlık önlemleri teşvik edilmektedir. Bulgaristan'daki COVID-19 müdahalesine ilişkin bilgiler Bulgarca olarak 🔗https://coronavirus.bg/bg/merki/socialni adresinde bulunabilir.
Maske kullanımı
Yüz maskeleri gerekli değildir, ancak halka açık alanlarda maske veya örtü kullanılması tavsiye edilir.
Toplu ulaşım
Toplu taşıma her zamanki gibi çalışıyor.
Restoranlar
Restoranlar her zamanki gibi açık.
Barlar
Barlar her zamanki gibi açıktır.
Gece kulüpleri
Gece kulüpleri her zamanki gibi açıktır.
Mağazalar
Mağazalar ve hizmetler, el dezenfektanı kullanımı ve sosyal mesafe gibi uyarlanmış güvenlik önlemleriyle açıktır.
📃 Bulgaristan hakkında
Günümüz Bulgaristan topraklarındaki en eski toplumlardan biri, MÖ 6.500 yılına uzanan Neolitik Karanovo kültürüdür. MÖ 6. ila 3. yüzyıllarda bölge Traklar, Persler, Keltler ve Antik Makedonlar arasında bir savaş alanıydı; MS 45 yılında Roma İmparatorluğu tarafından hakimiyet kurulması ile birlikte bölgede siyasi istikrar sağlandı. Roma devletinin dağılmasından sonra çeşitli kavimlerin istilaları yeniden başladı. 6. yüzyılda, bu topraklara Ön Slavlar yerleşti. Yarı göçer bir halk olan Ön Bulgarlar, 7. yüzyılın sonlarında Balkanları fethettiler ve MS 681'de Birinci Bulgar İmparatorluğu'nu kurdular. Kurulan devlet Balkanların çoğuna egemen oldu ve Kiril alfabesini geliştirerek Slav kültürlerini önemli ölçüde etkiledi. Birinci Bulgar İmparatorluğu, Bizans imparatoru II. Basil tarafından işgal edilip dağıldığı 11. yüzyılın başlarına kadar sürdü. 1185'teki başarılı bir Bulgar ayaklanması sonucunda İkinci Bulgar İmparatorluğu kuruldu ve II. İvan Asen (1218–1241) döneminde gücünün zirvesine ulaştı. Çok sayıda yıpratıcı savaş ve feodal çekişmeden sonra, imparatorluk 1396'da dağıldı ve yaklaşık beş yüzyıl boyunca Osmanlı İmparatorluğu egemenliğinde kaldı.
93 Harbi, Üçüncü Bulgar Devleti ve günümüz Bulgaristan devletinin kurulmasına yol açtı. Bundan sonraki yıllarda komşuları ile yaşadığı sorunlar Bulgaristan'ın her iki dünya savaşında da Almanya ile yakınlaşmasına neden olmuştur. Bulgaristan, 1946'da Sovyetler Birliği liderliğindeki Doğu Bloku'nun bir parçası olarak tek partili bir sosyalist devlet hâline geldi. Aralık 1989'da iktidardaki Komünist Parti, 1989 Devrimleri sonucunda çok partili seçimlerin yapılmasına izin verdi ve bu da Bulgaristan'ın demokrasi ve piyasa ekonomisine geçişini sağlamış oldu. Bulgaristan, 1991 yılında demokratik bir anayasanın kabul edilmesinden itibaren yüksek derecede siyasi, idari ve ekonomik merkeziyetçiliğe sahip 28 ilden oluşan bir üniter parlamenter cumhuriyet olmuştur.
Bulgaristan, İnsani Gelişme Endeksi'nde 56. sırada yer alan üst orta gelirli bir ekonomiye sahip gelişmekte olan bir ülkedir. Piyasa ekonomisi, Avrupa İç Piyasası'nın bir parçasıdır ve büyük ölçüde hizmet sektörü ve bunun ardından sanayi - özellikle makine yapımı ve madencilik - ve tarıma dayanmaktadır. Yaygın yolsuzluk önemli bir sosyoekonomik sorundur; Bulgaristan, 2018'de Avrupa Birliği'nde en çok yolsuzluk yapılan ülke oldu. Ülke, ayrıca nüfusun 1990'dan bu yana her yıl azalması sorunu nedeniyle demografik bir krizle karşı karşıya; en çok 1988'de yaklaşık dokuz milyonu gören ülke nüfusu şu anda tahminen yedi milyondur. Bulgaristan, Avrupa Birliği, NATO ve Avrupa Konseyi üyesidir; aynı zamanda AGİT'in kurucu üyesidir ve üç kez Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde yer almıştır.
Bu sayfada ki bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi bir teminat sağlamaz. İstatistiksel veriler açık kaynaklardan yararlanarak derlenmiş olmakla birlikte güncel olmayan içerik barındırabilir. Bazı ülkelerin uyguladığı kısıtmalar, COVID-19’a karşı tamamen aşılanmış kişiler için daha esnek olabilir. Bazı aşılar belirli yerlerde kabul edilmeyebilir, bu nedenle seyahatiniz öncesinde resmi kaynaklardan teyit edin.