vizesizgezi.com

Filistin seyahat rehberi

FilistinFilistin

✔️ Vizesiz

Hakkında

Filistin (İng: Palestine), Asya kıtasının Batı Asya bölgesinde yer alır. Toplam yüz ölçümü 6 bin km²dir ve %1,7 ormanlık alandan oluşur. Nüfusu 2022 yılı itibari ile 5 milyondur. %77,3 şehirlerde, %22,7 ise kırsalda yaşamaktadır.
Filistin veya resmî adıyla Filistin Devleti (Arapça: دولة فلسطين, romanize: Devlet-ü Filastîn), Orta Doğu'da ve Batı Asya'da, Akdeniz kıyısındaki tarihî Kenan Bölgesi'nde bulunan ve Batı Şeria (İsrail-Ürdün Sınırında) ile Gazze Şeridi'nde (İsrail-Mısır sınırında) belirtilen bölgelerde de facto olarak hüküm süren bir Arap devletidir. Devletin başkenti de jure şekilde Kudüs olarak belirlense de İsrail işgalinden dolayı merkezi Ramallah'ta yani Batı Şeria'da bulunmaktadır. Filistin toprakları 1948'den önce Mısır ve Ürdün tarafından işgal edilirken 1967'deki Altı Gün Savaşı'ndan sonra ise İsrail tarafından işgal edilmiştir. Şubat 2020 itibarıyla 5.051.493 nüfusla dünyada en çok nüfusa sahip 121. devlet olmuştur.II.Dünya Savaşı'ndan sonra bölge İngiliz Mandası'ndan Birleşmiş Milletlere (BM) devredilmiş ve BM tarafından Yahudi, Arap ve uluslararası Kudüs Bölgeleri oluşturulmuştur. Bu bölünme Yahudiler tarafından kabul edilirken bölgedeki Arap devletler tarafından ise kabul edilmeyerek İsrail Devleti'nin kurulmasıyla 1948 yılında ilk Arap-İsrail Savaşı başladı. Öte yandan 22 Eylül 1948'de Mısır tarafında bulunan Gazze'de bir Filistin Hükûmeti kuruldu. Ürdün hariç diğer Arap Birliği üyeleri tarafından tanındı. Hükûmet Filistin'in tamamını (İsrail, Ürdün'deki Batı Şeria, Gazze ve Kudüs bölgeleri) yönettiğini iddia etse de aslında sadece Gazze'yi yönetmekteydi. İsrail Altı Gün Savaşı sonucunda Mısır'dan Gazze ve Sina yarımadasını, Ürdün'den Batı Şeria'yı ve Suriye'den ise Golan Tepeleri'ni aldı.

Cezayir'de Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Başkanı Yasser Arafat 15 Kasım 1988'de Filistin Devleti'nin kuruluşunu ilan etti. 1993'te Oslo Anlaşmalarının imzalanmasından bir yıl sonra, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki A ve B bölgelerini yönetmek için Filistin Ulusal Otoritesi kuruldu. Gazze daha sonra İsrail'in Gazze'den çekilmesinden iki yıl sonra 2007'de Hamas tarafından yönetilecekti.

Filistin Devleti 138 BM üyesi tarafından tanınmaktadır ve 2012'den beri Birleşmiş Milletler'de üye olmayan bir gözlemci devlet statüsündedir. Filistin; Arap Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı, G77, Uluslararası Olimpiyat Komitesi ve diğer uluslararası organların bir üyesidir.

🗒️ Vize gerekiyor mu?

Türk vatandaşlarının Filistin seyahatlerinde vize gerekmiyor.

🏷️ Etiketler

Filistin için belirlediğimiz etiketler şu şekilde:

💬 Konuşulan diller

Arapça konuşulur.

💵 Para birimleri

Yeni İsrail Şekeli [1 ILS = 8,63 TL] kullanılır.

🏧 Nakit para

Kredi kartı kullanımı [2017: %3.039311431] ülke çapında çok yaygın olmadığı için yanınızda nakit para taşımanız önerilir. Yaklaşık 🏧 1,1 bin bankamatik bulunmaktadır.

🧑‍🤝‍🧑 Turizm

2019 yılında 688 bin turist ağırladı. 2018 yılında turizm, ekonomiye 245 milyon dolar ile %9,4 oranında katkı sağlamıştır.

📱 Internet hızı

Sabit internet, 66.76 Mbps ile hızlı.

Sabit Internet (2.35 / 10)

☀️ Hava durumu

Yıllık ortalama hava sıcaklığı ☀️ 19 °C ve sıcak. Mevcut üç ayın (Nisan, Mayıs ve Haziran) ortalaması ise ☀️ 21 °C ve sıcak. İçinde bulunduğumuz bahar mevsimi ise 🌤️ 18 °C ve ılık.
Yıllık ortalama19 °C ☀️
3 aylık ortalama21 °C ☀️
Bahar ortalaması18 °C 🌤️
Yaz ortalaması25 °C 🔥
Sonbahar ortalaması22 °C ☀️
Kış ortalaması12 °C 🌤️
Mevsimler hakkında not: güney yarımkürede mevsimlerin ters olduğunu unutmayın. Örneğin Türkiye için yaz ayı haziran, temmuz ve ağustos aylarından oluşurken, güney yarımkürede yer alan bir ülkede bu aylar kışa dahildir. Mevsimlik ortalamalar, kuzey yarımküreye göre gösterilmektedir.

📈 Ekonomi

2022 yılı verilerine göre gayrisafi milli hasılası (GSMH) 23 milyar dolar, kişi başına düşen yıllık gelir ise %2,3 artışla, 4,6 bin dolardır. 2022 yılında tüketici enflasyonu %3,7 olarak hesaplanmıştır.

🏛️ Konsolosluk

Türkiye Cumhuriyeti'nin toplam 1 adet büyükelçilik, konsolosluk vb. misyonu bulunmaktadır. Detaylar için buraya bakabilirsiniz.
Bilgilendirme

Bu sayfada ki bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi bir teminat sağlamaz. İstatistiksel veriler açık kaynaklardan yararlanarak derlenmiş olmakla birlikte güncel olmayan içerik barındırabilir. Bazı ülkelerin uyguladığı kısıtmalar, COVID-19’a karşı tamamen aşılanmış kişiler için daha esnek olabilir. Bazı aşılar belirli yerlerde kabul edilmeyebilir, bu nedenle seyahatiniz öncesinde resmi kaynaklardan teyit edin.