vizesizgezi.com

Güney Sudan seyahat rehberi

Güney SudanGüney Sudan

🖥️ E-vize

Hakkında

Güney Sudan (İng: South Sudan), Afrika kıtasının Sahra Altı Afrika bölgesinde yer alır. Toplam yüz ölçümü 632 bin km²dir ve %11,3 ormanlık alandan oluşur. Nüfusu 2022 yılı itibari ile 11 milyondur. %20,8 şehirlerde, %79,2 ise kırsalda yaşamaktadır.
Güney Sudan (İngilizce: South Sudan), resmî adıyla Güney Sudan Cumhuriyeti, Yukarı Nil havzasında denize kıyısı olmayan bir Doğu Afrika ülkesidir. Doğuda Etiyopya, kuzeyde Sudan, batıda Orta Afrika Cumhuriyeti, güneybatıda Kongo Demokratik Cumhuriyeti, güneyde Uganda ve güneydoğuda Kenya ile komşudur.

2011'de Sudan'dan ayrılarak bağımsızlığını kazanan ülke, uluslararası tanınırlığı bulunan en genç ülkedir. Ülkenin başkenti Cuba'dır. Güney Sudan'ın orta bölgesinde Beyaz Nil'in Bahr-el Cebel (Arapça: بحر الجبل, dağ nehri) adı verilen bölümünün oluşturduğu geniş bir bataklık olan Sudd bulunur.

Sudan Kavalalılar hanedanı döneminde Mısır Hidivliği tarafından işgal edildi ve 1956'daki bağımsızlığa dek Britanya-Mısır Sudanı adı altında iki ülke tarafından ortaklaşa yönetildi. Birinci Sudan İç Savaşı'nın ardından 1972'de Güney Sudan Özerk Bölgesi kuruldu. Ancak 1983'te Sudan hükûmeti bölgenin özerkliğini lağvetti ve İkinci Sudan İç Savaşı başladı. Savaş 2005'te Kapsamlı Barış Antlaşması'nın imzalanmasıyla son buldu. Aynı yıl Güney Sudan Özerk Hükûmeti kurularak savaş öncesi duruma dönüldü. 2011'deki bağımsızlık referandumunda halk bağımsızlığa %98,83 oranında destek verdi ve 9 Temmuz 2011'de bağımsız bir ülke oldu. Bağımsızlığın ardından ülke kendini etnik şiddet ve iç savaşın içinde buldu. Çok sayıda insan hakkı ihlali, etnik katliam ve gazeteci cinayetine sahne olan savaş 2013'ten başlayarak iki ana taraf olan Başkan Salva Kiir Mayardit ile dönemin eski Başkan Yardımcısı Riek Machar arasında barış anlaşmasının imzalandığı 2020'ye dek sürdü. Anlaşmaya göre taraflar arasında bir koalisyon hükûmeti kuruldu ve savaşın yarattığı mültecilerin ülkeye geri dönmelerine olanak sağlandı.Güney Sudan'ın nüfusu yaklaşık 12 milyondur, çoğunlukla Nil halklarından oluşur. Nüfusun yaklaşık yarısı 18 yaşın altındadır, bu da Güney Sudan'ı demografik olarak da en genç ülkelerden biri yapmaktadır. Halkın çoğu Hristiyanlık ve geleneksel dinlere inanır.

Güney Sudan Birleşmiş Milletler, Afrika Birliği, Doğu Afrika Topluluğu ve Hükûmetler Arası Kalkınma Otoritesi üyesidir. 2019 BM Dünya Mutluluk Raporu'na göre en mutsuz üçüncü ülkedir. Kırılgan Ülkeler Endeksi'nde de üçüncü sıradadır.

🗒️ Vize gerekiyor mu?

Türk vatandaşlarının Güney Sudan seyahat öncesinde elektronik vize başvurusu yapması gerekmekte.

🏷️ Etiketler

Malasef Güney Sudan için belirlediğimiz etiket bulunmamaktadır.

💬 Konuşulan diller

İngilizce konuşulur.

💵 Para birimleri

Güney Sudan Lirası [1 SSP = 0,023 TL] kullanılır.

🏧 Nakit para

Kredi kartı kullanımı [2017: %1.441860758] ülke çapında çok yaygın olmadığı için yanınızda nakit para taşımanız önerilir. Yaklaşık 🏧 74 bankamatik bulunmaktadır.

🧑‍🤝‍🧑 Turizm

Malasef elimizde Güney Sudan hakkında turizm verisi yok.

📱 Internet hızı

Malasef elimizde internet, mobil ya da wifi hızı ile ilgili veri yok.

☀️ Hava durumu

Malasef hava durumu hakkında elimizde veri yok.

📈 Ekonomi

2015 yılı verilerine göre gayrisafi milli hasılası (GSMH) 12 milyar dolar, kişi başına düşen yıllık gelir ise %-5,8 düşüşle, 1 bin dolardır. 2022 yılında tüketici enflasyonu %-6,7 olarak hesaplanmıştır.

🏛️ Konsolosluk

Türkiye Cumhuriyeti'nin toplam 1 adet büyükelçilik, konsolosluk vb. misyonu bulunmaktadır. Detaylar için buraya bakabilirsiniz.
Bilgilendirme

Bu sayfada ki bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi bir teminat sağlamaz. İstatistiksel veriler açık kaynaklardan yararlanarak derlenmiş olmakla birlikte güncel olmayan içerik barındırabilir. Bazı ülkelerin uyguladığı kısıtmalar, COVID-19’a karşı tamamen aşılanmış kişiler için daha esnek olabilir. Bazı aşılar belirli yerlerde kabul edilmeyebilir, bu nedenle seyahatiniz öncesinde resmi kaynaklardan teyit edin.