vizesizgezi.com

Kişinev seyahat rehberi

MoldovaKişinev, Moldova

Hakkında

Kişinev (İng: Chișinău, orjinal: Chișinău), Avrupa kıtasında yer alır, başkenttir ve 688 bin nüfusla en büyük şehirdir.
Moldova veya resmî adıyla Moldova Cumhuriyeti, Doğu Avrupa'da yer alan Ukrayna ile Romanya arasında kalan bir ülkedir. Başkenti Kişinev'dir ve 1991 yılında SSCB'nin dağılmasının ardından bağımsızlığını kazanmıştır. İçinden Prut ve Dinyester nehirleri geçmektedir. Dinyester Nehri'nin doğu kıyısını bir şerit hâlinde kapsayan bölgede tek taraflı bağımsızlığını ilan eden De facto bir cumhuriyet olan Transdinyester bulunur.

Moldova topraklarının büyük bölümü 14. yüzyıldan 1812'ye kadar Boğdan Prensliği'nin bir parçasıydı. Prenslik 1812 yılında vasal olarak bağlı olduğu Osmanlı tarafından Rusya'ya bırakıldı ve Besarabya olarak bilinmeye başlandı. 1856'da güney Besarabya, üç yıl sonra Eflak ile birleşerek Romanya'yı oluşturacak olan Moldova'ya tekrar katıldı ancak 1878 yılında bölgede yeniden Rus hâkimiyeti sağlandı. Besarabya, 1917 Rus Devrimi sırasında Rus Cumhuriyeti içerisinde Moldova Demokratik Cumhuriyeti olarak bilinen kısa süreli özerk bir devlet olarak ortaya çıktı. Şubat 1918'de, Moldova Demokratik Cumhuriyeti bağımsızlığını ilan etti ve daha sonra aynı yıl meclis oylamasının ardından Romanya'ya katıldı. Karara, 1924'te Ukrayna SSC'si içinde Besarabya'nın doğusundaki kısmen Moldovalıların yaşadığı topraklarda Moldova Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ni (MÖSSC) oluşturan Sovyet Rusya tarafından itiraz edildi.

Romanya, 1940'ta Molotov-Ribbentrop Paktı'nın bir sonucu olarak, Besarabya ve Kuzey Bukovina'yı Sovyetler Birliği'ne bırakmak zorunda kaldı ve bu da Besarabya'nın büyük bir bölümünü ve eski MÖSSC'nin en batı şeridi (Dinyester Nehri'nin doğusu) içeren Moldova Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin (Moldovya SSC) kurulmasına yol açtı. 27 Ağustos 1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılması sürerken, Moldova SSC bağımsızlığını ilan etti ve Moldova adını aldı. Moldova anayasası 1994'te kabul edildi. Moldova topraklarının Dinyester'in doğu kıyısındaki şeridi 1990'dan beri ayrılıkçı Transdinyester hükûmetinin fiili kontrolü altındadır.

Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından sanayi ve tarımsal üretimdeki düşüş nedeniyle, hizmet sektörü Moldova ekonomisine hakim olacak şekilde büyümüştür ve ülkenin GSYİH'sının %60'ını aşmıştır. Moldova, kişi başına düşen GSYİH açısından Avrupa'nın en yoksul ikinci ülkesidir. Moldova, nispeten yüksek bir İnsani Gelişme Endeksi'ne sahip olmasına rağmen, Avrupa'daki en düşük sırada, dünyada 90. sırada yer alıyor.

Moldova, devlet başkanı olarak bir cumhurbaşkanı ve hükûmet başkanı olarak bir başbakan ile yönetilen parlamenter bir cumhuriyettir. Birleşmiş Milletler, Avrupa Konseyi, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), GUAM Demokrasi ve Ekonomik Kalkınma Örgütü, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ve Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (KEİ) üyesidir.

🗺️ Moldova

Moldova hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

🗒️ Vize gerekiyor mu?

Türk vatandaşlarının Moldova seyahatlerinde (maksimum 90 gün) vize gerekmiyor.

💬 Konuşulan diller

Romence konuşulur.

💵 Para birimleri

Moldova Leyi [1 MDL = 1,751 TL] kullanılır.

🏧 Nakit para

Kredi kartı kullanımı [2017: %17.02133268] ülke çapında çok yaygın olmadığı için yanınızda nakit para taşımanız önerilir. Yaklaşık 🏧 1,3 bin bankamatik bulunmaktadır.
Bilgilendirme

Bu sayfada ki bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi bir teminat sağlamaz. İstatistiksel veriler açık kaynaklardan yararlanarak derlenmiş olmakla birlikte güncel olmayan içerik barındırabilir. Bazı ülkelerin uyguladığı kısıtmalar, COVID-19’a karşı tamamen aşılanmış kişiler için daha esnek olabilir. Bazı aşılar belirli yerlerde kabul edilmeyebilir, bu nedenle seyahatiniz öncesinde resmi kaynaklardan teyit edin.