vizesizgezi.com

Ürdün seyahat rehberi

ÜrdünÜrdün

✔️ Vizesiz

Hakkında

Ürdün (İng: Jordan), Asya kıtasının Batı Asya bölgesinde yer alır. Toplam yüz ölçümü 89 bin km²dir ve %1,1 ormanlık alandan oluşur. Nüfusu 2023 yılı itibari ile 11 milyondur. %92 şehirlerde, %8 ise kırsalda yaşamaktadır.
Ürdün (Arapça: الأردن, el-Ürdün) ya da resmî adıyla Ürdün Hâşimi Krallığı (Arapça: el-Memleketü’l-Ürdüniyyetü’l-Hâşimiyye), Orta Doğu'da bulunan bir Arap ülkesidir. Asya, Afrika ve Avrupa'nın kesişiminde bulunan ülke, Levant bölgesine dahildir ve Şeria Nehri'nin doğu yakasında yer alır. Kuzeyinde Suriye, kuzeydoğusunda Irak, güneyinde ve doğusunda Suudi Arabistan, batısında İsrail ve Batı Şeria ile Lut Gölü yer almaktadır. Ülkenin güneybatıda bulunan 26 km kıyısı Akabe Körfezi yoluyla Kızıldeniz'e açılmaktadır. Akabe Körfezi Ürdün'ü Mısır'dan ayırır. Ürdün yarı kurak bir ülke olup yüz ölçümü 89 bin km², nüfusu yaklaşık 10 milyondur. Bu da Ürdün'ü 11. en kalabalık Arap ülkesi yapmaktadır. Halkının %95'i Sünni Müslüman olan Ürdün'ün resmî dini İslam'dır, ayrıca Hristiyan azınlık da bulunur. Başkenti ve en büyük şehri Amman'dır.

Günümüzde Ürdün'ün bulunduğu topraklarda insan yaşamı Eski Taş Çağı'nda başladı. Tunç Çağı'nın sonunda bölgede üç krallık ortaya çıktı: Ammonlular, Moavlılar ve Edomlular. İlerleyen dönemlerde Asur İmparatorluğu, Babil İmparatorluğu, Nabatî Krallığı, Ahameniş İmparatorluğu, Roma İmparatorluğu, Râşîdîn Halifeliği, Emevîler, Abbasîler ve Osmanlı İmparatorluğu Ürdün'e hükmetti. I. Dünya Savaşı sırasında 1916'da Osmanlılara karşı gerçekleşen Arap Ayaklanması'nın ardından Osmanlı İmparatorluğu Britanya va Fransa tarafından parçalandı. Mavera-i Ürdün (Transürdün) Emirliği 1921'de Britanya himayesi altında Haşimoğulları'ndan I. Abdullah tarafından kuruldu. 1946'da Mavera-i Ürdün Hâşimi Krallığı adıyla bağımsız olan ülke, 1948 Arap-İsrail Savaşı'nda Batı Şeria'yı ele geçirmesinin ardından 1949'da Ürdün Hâşimi Krallığı adını aldı. Batı Şeria'yı 1967'de kaybeden Ürdün, 1988'de bölge üzerindeki hak taleplerinden vazgeçti ve 1994'de İsrail ile barış antlaşması imzalayan ikinci Arap devleti oldu.Ürdün meşrutiyetle yönetilen bir ülkedir, ancak kralın yürütme ve yasama üzerinde geniş yetkileri bulunmaktadır. Ülke birçokları tarafından karmaşa içindeki Orta Doğu'da bir "istikrar vahası" olarak anılmıştır. 2010'daki Arap Baharı'nın ardından gelen şiddet dalgasından neredeyse hiç etkilenmemiştir. Ürdün 1948'den bu yana çatışma içerisinde bulunan komşu ülkelerden mülteci kabul etmiştir. 2015 sayımına göre ülkede 2,1 milyon Filistinli ve 1,4 milyon Suriyeli mülteci bulunmaktadır.Ürdün yüksek bir İnsani Gelişme Endeksi'ne sahiptir ve 102. sıradadır. Üst-orta gelirli bir ekonomi olarak değerlendirilmektedir. Turizm ve sağlık sektörleri gelişmiştir. Doğal kaynakların kıtlığı, mülteci akını ve bölgesel çalkantılar Ürdün ekonomisinin önündeki engellerdir. Ülke Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nın kurucu üyesidir.

🗒️ Vize gerekiyor mu?

Türk vatandaşlarının Ürdün seyahatlerinde (maksimum 90 gün) vize gerekmiyor.

🏷️ Etiketler

Ürdün için belirlediğimiz etiketler şu şekilde:

💬 Konuşulan diller

Arapça konuşulur.

💵 Para birimleri

Ürdün Dinarı [1 JOD = 43,94 TL] kullanılır.

🏧 Nakit para

Kredi kartı kullanımı [2017: %2.528093569] ülke çapında çok yaygın olmadığı için yanınızda nakit para taşımanız önerilir. Yaklaşık 🏧 3,3 bin bankamatik bulunmaktadır.

🧑‍🤝‍🧑 Turizm

2019 yılında 5,4 milyon turist ağırladı. 2019 yılında turizm, ekonomiye 6,9 milyar dolar ile %42,1 oranında katkı sağlamıştır.

📱 Internet hızı

Mobil internet & wifi ortalama 28.67 Mbps ile 🐢ortalama hızlı. Sabit internet, 150.88 Mbps ile 🚀çok hızlı.

Mobil & Wifi (0.72 / 10)

Sabit Internet (5.07 / 10)

☀️ Hava durumu

Yıllık ortalama hava sıcaklığı ☀️ 19 °C ve sıcak. Mevcut üç ayın (Ekim, Kasım ve Aralık) ortalaması ise 🌤️ 16 °C ve ılık. İçinde bulunduğumuz sonbahar mevsimi ise ☀️ 21 °C ve sıcak.
Yıllık ortalama19 °C ☀️
3 aylık ortalama16 °C 🌤️
Bahar ortalaması18 °C 🌤️
Yaz ortalaması27 °C 🔥
Sonbahar ortalaması21 °C ☀️
Kış ortalaması10 °C ❄️
Mevsimler hakkında not: güney yarımkürede mevsimlerin ters olduğunu unutmayın. Örneğin Türkiye için yaz ayı haziran, temmuz ve ağustos aylarından oluşurken, güney yarımkürede yer alan bir ülkede bu aylar kışa dahildir. Mevsimlik ortalamalar, kuzey yarımküreye göre gösterilmektedir.

📈 Ekonomi

2023 yılı verilerine göre gayrisafi milli hasılası (GSMH) 51 milyar dolar, kişi başına düşen yıllık gelir ise %-0 düşüşle, 4,5 bin dolardır. 2023 yılında tüketici enflasyonu %2,1 olarak hesaplanmıştır.

🏛️ Konsolosluk

Türkiye Cumhuriyeti'nin toplam 1 adet büyükelçilik, konsolosluk vb. misyonu bulunmaktadır. Detaylar için buraya bakabilirsiniz.
Bilgilendirme

Bu sayfada ki bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi bir teminat sağlamaz. İstatistiksel veriler açık kaynaklardan yararlanarak derlenmiş olmakla birlikte güncel olmayan içerik barındırabilir. Bazı ülkelerin uyguladığı kısıtmalar, COVID-19’a karşı tamamen aşılanmış kişiler için daha esnek olabilir. Bazı aşılar belirli yerlerde kabul edilmeyebilir, bu nedenle seyahatiniz öncesinde resmi kaynaklardan teyit edin.